Kwetsbare groepen

In Nederland zijn verschillende groepen mensen die meer kans hebben op armoede. Deze groepen worden op deze pagina kort behandeld.

 

Binnen Leeuwarden zijn er een aantal groepen die een hogere kans hebben om in de armoede terecht te komen. Op deze pagina zullen we deze groepen met u behandelen.

 

Kinderen:

 

Binnen Leeuwarden leeft 1 op de 6 kinderen in armoede. Kinderen zijn erg kwetsbaar omdat het leven in armoede hun ontwikkeling kan schaden. Denk hierbij aan het niet kunnen financieren van een opleiding tot aan het niet kunnen betalen van het kinderfeestje. Dit zou kunnen leiden tot een leerachterstand en sociale uitsluiting.

 

Eenoudergezinnen:

Nederland telt bijna 534 duizend eenoudergezinnen. Ruim de helft daarvan (54%) bestaat uit
eenoudergezinnen met uitsluitend minderjarige kinderen.

Alleenstaande moeders met minderjarige kinderen zijn vaker arm dan alleenstaande vaders met kinderen. Het armoedepercentage hierbij is veel hoger (bijna 15%) dan in de categorie eenoudergezinnen met een man aan het hoofd (7%). Dit komt doordat alleenstaande moeders relatief vaak afhankelijk zijn van een uitkering.

Eenoudergezinnen met ook meerderjarige kinderen laten een kleiner verschil tussen vrouwen en mannen zien. In dat geval verkeert 9% van de moeders en 5% van de vaders in armoede. 

 

In Leeuwarden groeit 21.5 % van alle jongeren op in een gezin waar slechts 1 ouder aanwezig is. Dit ligt ongeveer 5% hoger dan het landelijk gemiddelde van 16%. Daarnaast, zijn het voornamelijk alleenstaande moeders, zij staan voor 89% van alle eenoudergezinnen in Leeuwarden. Binnen deze eengezinsouders is het soms lastig om rond te kunnen komen, zo kan 45.8% bepaalde dingen niet kopen voor hun kinderen terwijl het product eigenlijk wel genoodzaakt is.

 

 

 

 

 

Werkende:

Een groep die vaak wordt vergeten zijn de mensen die een betaalde baan hebben, maar te weinig verdienen om van rond te komen. Van alle volwassenen in armoede heeft een derde betaald werk als belangrijkste eigen inkomensbron. Werkende armoede vormen bijna een derde van de volwassenen in armoede. Binnen de groep arme werkenden was iets meer dan de helft een werkende in loondienst.

 

Een belangrijke groep die vaak vergeten wordt zijn de mensen die wel werk hebben, maar een te laag inkomen hebben om rond te komen. Binnen de Gemeente Leeuwarden heeft ongeveer 30% van de mensen die in aanraking komt met armoede, wel een baan. Vaak doen deze mensen onzekere en laagbetaalde banen en wat risico met zich meebrengt. Als ze deze baan kwijtraken moet er voor gewaakt worden dat ze niet in de armoede terechtkomen. 

 

 

Bijstandsontvangers:

 

Binnen de gemeente Leeuwarden is het aantal rechtsbijstandontvangers ongeveer 90% hoger als het landelijk gemiddelde. Mensen die in de rechtsbijstand zitten hebben vaak veel moeite om hier weer uit te komen. In Leeuwarden heeft ruim 25% van alle huishoudens met schuld, minstens 1 inwoner die een uitkering ontvangt.

 

Pensioenontvangers:

Ongeveer 4% van de pensioenontvangers die wonen in de Gemeente Leeuwarden heeft een negatief vermogen. Het is namelijk erg lastig om van alleen de AOW rond te kunnen komen. Dit komt doordat veel senioren maar een schamele hoeveelheid pensioen hebben opgebouwd. Dit leidt er zelfs toe dat tussen jaar 2009 en 2019 het aantal gepensioneerde senioren is gestegen van 138.000 naar 215.000. Deze stijging van 50% heeft plaatsgevonden omdat deze ouderen anders in de armoede terecht zouden komen.

 

 

 

Migratieachtergrond:

Van alle arme volwassenen in 2017 had ongeveer de helft een migratieachtergrond. Niet-westerse migranten zijn vaker arm dan westerse migranten. Het armoederisico verschilt per land van herkomst. Bij mensen met een niet-westerse achtergrond hebben migranten uit vluchtelingenlanden het hoogste armoederisico.

 

Mensen met een migratieachtergrond zijn erg kwetsbaar voor armoede, een reden hiervan is bijvoorbeeld een taalbarrière, zo kunnen nieuwkomers veel problemen hebben met het krijgen van een inkomen omdat zij de taal slecht spreken. Naast de taal kan ook een tekort aan netwerk of simpelweg het probleem dat ze niet weten waar ze moeten zijn er toe leiden dat deze groep in de armoede terechtkomt. 

 

Mensen met schulden:

 Het aantal mensen dat door schulden onder toezicht van een bewindvoerder kwam te staan is de afgelopen jaren fors gestegen, aldus de Raad voor de Rechtspraak. Waren er in 2013 nog ongeveer 35 duizend mensen onder bewind vanwege schulden, in 2018 waren dat er al ruim 56 duizend. Een stijging van zo’n 60 procent.

 

Mensen die schulden hebben zijn snel vatbaar voor armoede omdat zij een deel van hun binnengekomen geld moeten reserveren voor het afbetalen van hun schuld. Deze opbouw van schulden begint eigenlijk al vanaf het vervolgonderwijs, van de mbo'ers woonachtig in Leeuwarden hebben maar liefst 37 % een schuld buiten hun studieschuld om. Ook is landelijk het aantal jongeren met schuld de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Doordat deze jongeren een "slechte start" maken, is de kans dat zij last blijven houden van armoede aanzienlijk.

Maak jouw eigen website met JouwWeb